Jazz Tour

Elk seizoen, van oktober tot mei, coördineert ‘Les Lundis d’Hortense’ concerten waar men ten volle kan genieten van de rijkdom en de kwaliteit van de voortdurend groeiende Belgische Jazz scene. Op die manier laat de Jazz Tour elk jaar 9 verchillende groepen om beurt optreden in een twintigtal jazzclubs en culturele centra in Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk. Van jaar tot jaar neemt de Jazz Tour toe in omvang en vitaliteit met steeds meer partners en concerten.

Subcategorieën

Jazz, Improvisatie, Groove

Alexandre Cavaliere viool
Manu Bonetti gitaar
David De Vrieze trombone
Garif Telzhanov contrabas
Wim Eggermont drums

In deze originele bezetting focust Almadav Project op eclectische jazz. Hun repertoire, geïnspireerd door gypsy jazz, swing, fusion en wereldmuziek, mengt moderniteit en traditie. Het resultaat is een melodisch en meeslepend album !

Almadav Project, genoemd naar de drie leden en oprichters, werd vijftien jaar geleden gevormd. Na een hele reeks optredens op Belgische en internationale podia, presenteert het kwintet bij deze tournee zijn eerste album ‘Tides’. De bezetting van de groep is resoluut origineel met een klassieke ritmische sectie aangevuld met een viool, een gitaar en een trombone. Hun repertoire is sterk gekleurd door de persoonlijkheid van elke muzikant, vier van hen hebben namelijk de composities van dit nieuw album geschreven. Hun muziek mengt zich met gipsy jazz, swing, fusion en wereldmuziek met een eclectisch en steeds coherent resultaat. Hedendaagse jazz met en traditionele achtergrond !

Website www.facebook.com/almadavproject

CD 'Tides' (Crystal Records - 2017)

Video hier

Muziek hier

 

Nieuw project Wallonie / Flandre

Samenwerking Les Lundis d'Hortense / JazzLab Series

Steven Delannoye saxofoon
Nicola Andrioli piano
Bert Cools gitaar
Jean-Paul Estiévenart trompet (vervangen door Sarah Klenes zang op 25/11)
Sam Gerstmans contrabas

In het kader van deze carte blanche creëert de saxofonist Steven Delannoye een dialoog tussen Vlaanderen en Wallonië door muzikanten uit de twee gemeenschappen uit te nodigen. Zijn avontuurlijke jazz, geïnspireerd door zowel Max Reger als Maurice Ravel of Sun Ra, laat aan elke muzikant de vrijheid om zich zonder grenzen uit te drukken.

Deze carte blanche, een initiatief van de twee zusterverenigingen JazzLab en Les Lundis d’Hortense, begon in Vlaanderen in april 2018 en wordt in november voortgezet in Wallonië. Voor de saxofonist is dit een mooie gelegenheid om in verschillende bezettingen zoals het duo, trio of kwintet te spelen, steeds vergezeld door zijn muzikantenvrienden.
Dit project, een ware open residentie, focust op improvisatie, spontaniteit en diversiteit. Nicola Andrioli en Steven Delannoye, twee nauw verbonden muzikanten, openen in duo de concertavond. Hun laatste EP 'Salon d’Harmonie', halverwege tussen jazz en klassieke muziek, is geïnspireerd door componisten zoals Max Reger, Ravel en Schönberg. Het saxofoon-piano duo wordt vervolgens aangevuld met de gitaar van Bert Cools, die erin slaagt om klanken om te toveren. Steven en Nicola, gefascineerd door de geïnspireerde klank en improvisatie van Bert, nodigen hem uit op het podium. De gelegenheid om hun volgend album te ontdekken. Jean-Paul Estiévenart en Sam Gerstmans, twee onmisbare figuren van de hedendaagse Waalse jazz, zorgen voor het tweede deel van de avond. Het tweetal, dat al vele jaren bevriend is, interpreteert een repertoire met zowel improvisaties als eigen composities.
De vijf avontuurlijke solisten komen vervolgens samen om als kwintet een zorgvuldig uitgekozen repertoire van Thelonious Monk te spelen. Ze spelen op een verfijnde en vrije manier zijn composities. Zowel in duo, trio als kwintet is elke concert verrassend en steeds verschillend !

Website www.stevendelannoye.com

Nieuwe CD 'Salon d"Harmonie I' (elNEGOCITO records - November 2018)

 

Vocal Jazz, Duo, Kwintet

 

Barbara Wiernik zang, effecten, teksten
Nicola Andrioli piano, synthesizer, composities
Manuel Hermia saxofoons, fluiten behalve om 06/12 - duo
Nicolas Thys contrabas behalve om 06/12 - duo
Antoine Pierre drums behalve om 06/12 - duo

Complicity is de ontmoeting tussen een zangeres en een pianist die een dialoog aangaan met een uitzonderlijke verbondenheid. In het kwintet worden ze vergezeld door briljante gastmuzikanten die het muzikaal spectrum van het duo verbreden, met als resultaat ontzettend kleurrijke muziek.

Ter gelegenheid van deze tournee presenteren de twee artiesten de eclectische composities van hun eerste album. Nicola toont ons op een verbluffend vloeiende manier zijn virtuositeit, met klassieke invloeden en een vastbesloten moderne aanpak. De heldere stem van Barbara, doordrenkt met haar liefde voor jazz en Indische klanken, strijkt voorzichtig neer op de oplaaiende piano. Met hun voelbare connectie, biedt het duo melodische vocal jazz, die zweeft en straalt met zijn zeer hedendaagse sonoriteiten. Om het muzikale spectrum te verbreden, wordt het tweetal vergezeld door drie uitzonderlijke muzikanten die de sonoriteit van het duo op een voortreffelijke manier aanvullen.
Hun muziek vol diversiteit omhelst lyriek en pure emoties. Al wat nodig is om een breed publiek te behagen !

Website www.barbarawiernik.com

CD ‘Complicity’ (Spinach Pie Records – 2016)

 

Moderne jazz, traditie, groove

Sal La Rocca contrabas
Jeroen Van Herzeele tenorsaxofoon et sopraansaxofoon
Pascal Mohy Wurlitzer
Lieven Venken drums

Het nieuwe album van de contrabassist Sal La Rocca is doordrenkt met groove en vrijheid. Zijn moderne jazz vol meeslepende sonoriteiten is verrassend en vernieuwend. Zijn groep mengt Waals en Vlaams, Belgisch en Italiaans, en is een voorbeeld van eenheid in diversiteit.


Sal La Rocca, autodidacte muzikant, is één van de meest gevraagde contrabassisten van België. Sinds méér dan dertig jaar toert hij in Europa aan de zijde van befaamde muzikanten. Hij speelde onder andere met Toots Thielemans, Philip Catherine, Steve Grossman en Lee Konitz. Na twee albums te hebben uitgebracht als leader, neemt hij in 2017 ‘Shifted’ op, zijn nieuwe plaat die hij tijdens deze tournee zal presenteren.
Zijn project ontwikkelt zich rond een soort dualiteit. Allereerst wat de muzikanten betreft, twee Vlaamse en twee Waalse muzikanten. Maar ook door de associatie van twee Belgische jazztradities. Jeroen en Lieven brengen vernieuwing. Ze slaan bruggen naar nieuwe sonoriteiten, andere kleuren. Sal en Pascal zijn meer verankerd in traditie, maar staan open voor nieuwe sonoriteiten. Deze alliantie geeft open muziek met verrassende tonaliteiten en een groovy achtergrond die vaag doet denken aan hardbop van de jaren 60.

Website www.sallarocca.com

Nieuwe CD ‘Shifted' (Igloo Records & el NEGOCITO Records - November 2018)

Nieuwe Video hier

Muziek hier

 

Europese jazz

Mikael Godée (SE) saxofoon
Eve Beuvens piano
Magnus Bergström (SE) contrabas
Johan Birgenius (SE) drums


Dit Belgisch-Zweeds kwartet neemt ons mee naar de essentie van melodische en intimistische jazz waar de poëzie van Eve Beuvens samensmelt met de noordse lyriek van Mikael Godée. Het tweetal, dat elkaar al jarenlang kent, wordt hier vergezeld door een zeer begeerde Zweedse ritmische sectie.

Soms komt toeval goed uit : Eve Beuvens en Mikael Godée hebben elkaar ontmoet dankzij een flyer en een paar klikjes op Myspace. Al vanaf de eerste duoconcerten ontstond er een natuurlijke connectie tussen de twee muzikanten. Kort daarna
werden de contrabassist Magnus Bergström en de drummer Johan Birgenius, één van de meest begeerde ritmische secties van Zweden, in het project geïntegreerd om samen het kwartet MEQ te vormen, de afkorting van Mikael-Eve-Quartet. Negen jaar later, na tientallen concerten, nemen ze ‘Looking Forward’ op, hun tiende plaat als kwartet.
De leaders van de groep, Eve en Mikael, schrijven beiden de composities die uiteindelijk een homogeen geheel vormen. De vier muzikanten, gebonden door een natuurlijk vertrouwen, bieden gewaagde muziek. Een combinatie van noordse lyriek met energieke klanken, kortweg unieke en warme muziek. Een expeditie in een woud van het hoge Noorden gekleurd door verrassend levendige passages !

Website www.migod.se & www.evebeuvens.com

Nieuwe CD ‘Looking forward’ (Igloo Records - Februari 2019)

Video hier

Muziek hier

 

Intimistische Jazz

Diederik Wissels piano, synthesizer, loops
Nicolas Kummert
tenorsaxofoon
Thibault Dille
accordeon
Victor Foulon
contrabas


Met zijn nieuw project ‘Pasarela’ biedt Diederik Wissels intimistische en impressionistische composities die voor hem zo kenmerkend zijn. Zijn stukken vol emotie en melancholie blijven steeds melodisch. Met een veelheid aan poëtische tinten bekoort zijn muziek een veel breder publiek dan enkel de fervente jazzfans.

Diederik Wissels, sinds lange tijd bevriend met de zanger David Linx, zozeer dat hun namen zelfs onlosmakelijk verbonden lijken, heeft ook met muzikanten zoals Chet Baker, Joe Henderson, Toots Thielemans, Philip Catherine en vele anderen gespeeld. Daarnaast werkt hij aan een persoonlijke creatie waarin hij zijn subtiele stijl ontplooit. De gevoelige pianist en verfijnde componist heeft als leader of co-leader maar liefst een twintigtal platen opgenomen.
In deze bezetting zonder drummer creëren de composities van Diederik een sfeer die mysterie en melancholie met elkaar verweeft. De pianist blijft helder en speelt met veel nuances. Zijn noten zijn licht en lyrisch. De warme kleuren van de saxofoon en de melodische lijnen van de accordeon spelen een volwaardige rol in de ontplooiing van het muzikaal landschap. De contrabas versterkt op een discrete manier de rondere klanken. De muziek van Diederik Wissels beperkt zich niet tot één enkel genre en richt zich zowel tot neofieten als jazzkenners.

Website www.diederikwissels.be

CD ‘Pasarela’ (Igloo Records - 2017)

Nieuwe video binnenkort

Muziek hier

 

 

Antoine Pierre drums
Jean-Paul Estiévenart
trompet
Bert Cools
gitaar behalve op 07/04 Fréd Malempré percussie
Bram De Looze
piano behalve op 23 & 24/03 Fabian Fiorini en 28 & 29/03 Jozef Dumoulin
Félix Zurstrassen
basgitaar

Antoine Pierre, een onmisbare figuur in de Belgische jazzscène, is weer helemaal terug met dit tweede hypnotisch album. Zijn muziek, geïnterpreteerd door virtuoze en inventieve muzikanten, wordt gesublimeerd door de veelvuldige uitwisselingen tussen de verschillende solisten en zorgt voor momenten van puur creatief genot.


Met de nieuwe cd, onder de titel ‘Sketches of Nowhere’, opteert de groep resoluut voor een nieuwe aanpak. Sonore sfeerscheppingen zijn getekend door een hypnotisch karakter. De akoestische pianoklanken van Bram De Looze versmelten met de elektronisch geladen impulsen van Bert Cools zijn gitaar. Vastberaden steunpunt is nog steeds Félix Zurstrassen die nu wel meer en meer onderliggende grooves aanreikt als een heuse electrobeatmaster. Trompettist Jean-Paul Estiévenart verrijkt het geheel met zijn typerende uithalen die telkens alles net een tikkeltje extra kleur geven. De glimlach en de traan in het groepsgeluid als het ware.
De composities op ‘Sketches Of Nowhere’ klinken heel open: ritme en harmonie vullen elkaar naadloos aan maar er is voldoende ruimte voor individuele creativiteit en groepsimprovisaties. Met deze parameters zijn de mogelijkheden onbegrensd. Het bewijs: een continu wisselende curve in volume en dynamiek die de hecht samenspelende groep aanwendt om tot een verrassend eindgeluid te komen. Solomomenten zijn ingenieus ingekapseld in het geheel.

Website www.antoinepierremusic.com

Nieuwe CD ‘Sketches Of Nowhere’ (Igloo Records - Mei 2018)

Video hier

Muziek hier

 

 

 

Peter Delannoye trombone
Toni Vitacolonna
drums, soundscapes
Steven Delannoye
saxofoon
David Thomaere
piano
Janos Bruneel
contrabas, basgitaar


Als ware geluidstovenaars presenteren de muzikanten van DelVita ons hun tweede album. Hun repertoire, geïnspireerd door zowel Radiohead, Wayne Shorter, Kurt Rosenwinkel als electronische muziek, overschrijdt de grenzen van jazz. Eclectische jazz met een unieke en vurige sound !


De Belgische band DelVita staat bekend voor het vermengen van hun akoestische geluid met de skank en energie van elektronische muziek. Terwijl jazz nog steeds als uitgangspunt gebruikt wordt. Het resultaat geeft ons een klank die helemaal anders is dan alles wat je eerder hoorde. In dit project betreden de soundbrewing broers een nieuwe kosmos. Hun zorgvuldig samengestelde composities streven naar een interessante mix van vrolijke alt-rock met de sonische intensiteit à la Radiohead.
Hun muziek is geïnspireerd door Wayne Shorter en gebaseerd op concepten die zijn ontwikkeld door hun voormalige medewerker Kurt Rosenwinkel. Dit zorgt voor een explosieve stijl die toch ook niet verlegen is voor intieme en minimalistische momenten.
Van bruisende akoestische beats tot genuanceerd ensemble-spel, de broers zijn in staat om een unieke soundscape te creëren, variërend van een omvangrijk landschap tot de kleinste microkosmos.

Website www.delvitagroup.com

Nieuwe CD ‘Abyss’(Eigen productie / Outhere Distribution - Mei 2018)

Video ici

Muziek ici

 




 

Fred Delplancq saxofoon
Vincent Bruyninckx piano
Giuseppe Millaci contrabas
Toon Van Dionant drums

Tien jaar na zijn laatste album maakt de saxofonist Fred Delplancq zijn comeback met “Horizons”, een persoonlijke opus waarin hij op een ontroerende manier loslaat. Zijn kwartet biedt krachtige muziek met een meeslepende energie. Absoluut het (her)ontdekken waard !


DFred Delplancq, voormalige leerling van Steve Houben op het Koninklijk Conservatorium van Brussel, past zich aan aan de meest uitlopende muzikale contexten gaande van de combo tot de big band. In de loop van zijn carrière begeleidt hij een hele reeks gerenommeerde Belgische muzikanten. Daarnaast neemt hij drie albums op met zijn kwartet. ‘Horizons’ is het meest recente.
Het repertoire bestaat voornamelijk uit originele composities en laat de deur open voor enkele arrangementen van jazzstandards en Franse chanson. De briljant georkestreerde stukken wisselen af tussen de verschillende stijlen die de saxofonist nauw aan het hart liggen. De improvisaties bruisen van leven. Dit kwintet brengt muziek met een aangrijpende energie die niemand onverschillig laat ! Dit kwintet brengt muziek met een aangrijpende energie die niemand onverschillig laat !

Website www.jazzinbelgium.com/person/fred.delplancq

CD ‘Horizons’ (Hypnote Records - November 2017)

Video hier

Muziek hier

 


Abonnement

Lid worden

Lid worden

Voor slechts € 20 per jaar! Steun de vereniging door lid te worden en te genieten van kortingen voor al onze activiteiten, concerten en workshops...
Ontvang de Journal

Ontvang de Journal

Gratis op aanvraag! De Quarterly u informeren over onze activiteiten, het laatste nieuws over de Belgische jazz, CD voert het kwartaal, interviews...
Dien uw project

Dien uw project

Je bent een muzikant en u wilt uw project in te dienen voor één van onze activiteiten? Weet dat u uw aanvraag gelijktijdig kunnen...

Partners

Copyright© - Les Lundis d'Hortense. All Rights Reserved.
SNK | Creating Digital Experiences