© Elia Fragione

Présentation de l’album “ARCO” (Igloo Records, 08.2021)

Na het uiterst goed onthaalde debuut, dat zelfs bekroond werd met een Octave de la Musique 2017, schakelt Lorenzo Di Maio over van een kwintetformule naar de bezetting van een klassiek trio contrabas-drumsgitaar uitgebreid met een strijkkwartet (UFO-Ultra Foniiki Orchestra). Deze combinatie leidt tot een veel rijkere klankkleur en textuur terwijl de uiteenlopende schakeringen om een uitgekiend evenwicht vragen tussen de sonoriteiten van de verschillende snaarinstrumenten.
Bij deze nieuwe uitdaging ligt de nadruk op de grooves en de creativiteit van drummer Antoine Pierre gekoppeld aan het virtuoze en indringende spel van contrabassist Sam Gerstmans. Twee muzikanten met wie hij eenzelfde visie deelt over het samenvoegen van lyrisme en energie in de muziek. Zijn inspiratie haalt Lorenzo Di Maio zowel bij de blues als bij een welbepaalde Europese stroming in de jazz.
Voor de arrangementen van het strijkkwartet UFO deed hij beroep op meesterpianist Fabian Fiorini die op zijn beurt kiest voor een zeer eclectische benadering door melodie en verrassende invalshoeken tegenover elkaar te plaatsen. Dat Fiorini zelf een gewaardeerd componist is en zo zijn stempel drukt op een aantal nummers is natuurlijk mooi meegenomen.
De poëtische interpretatie van de uitvoerders verhoogt daarenboven het spel van contrasten waardoor een coherente verbinding ontstaat tussen de zuiver akoestische wereld van de strijkers en deze van de elektrische gitaar.