Yves Dethier DYOD

Macondo is de vereniging van de Beninese drummer Angelo Moustapha, handlanger van Philip Catherine, Lionel Loueke, winnaar van talrijke prijzen (beste drummer in Afrika, 2017, Talent d’Afrique 2021) en de Belgische saxofonist Sylvain Debaisieux, onmisbare speler in de jazz en geïmproviseerde muziek in België (Stéphane Galland, Pentadox, Lynn Cassiers, Ghalia Benali).
Voor de trio-formule voegden ze de getalenteerde Italiaanse contrabassist Federico Stocchi (Toots Thielemans Awards 2018) toe.​
Het delen en de rijkdom van hun respectievelijke muzikale reizen zorgde voor onmiddellijke navolging, en hun vermogen om te luisteren en zich aan te passenleidde al snel tot een sterke muzikale band. Ze nemen het publiek vrolijk en natuurlijk mee in hun wereld die rijk is aan polyritmiek en melodieuze verhalen. Geïnspireerd door Afrikaanse hymnes of reizen naar Europa, zijn de melodieën gebouwd op cyclische en boeiende baslijnen. De luisteraar wordt meegesleept door de flow en het energieke geluid van het trio, opgaand in repetitieve patronen en verwarrende grooves. Ze delen stemmen, wisselen solo’s en improvisaties van hoogniveau uit, altijd in een geest van dialoog en in gemeenschap met het publiek.
MACONDO is hun eerste EP, uitgebracht in december 2022 op het label ‘Off-Record’.


EP: ‘Macondo’ (Off-Record, 12.2022)