Hier is een leesrooster (link hier) voor het KB-commissie dat Les Lundis d’Hortense en FACIR u aanbieden: een reflectie die wordt aangeboden voor debat om de regels voor het verkrijgen van het ‘kunstwerkattest” bij de kunstenaarscommissie objectief te maken. Onze verklaring is gebaseerd op een grondige juridische studie van Vincent Gielen (link hier) die de twee taalversies van de tekst harmoniseert, die elk afzonderlijk een andere betekenis hebben.

👉We stellen een minimale leesrooster voor om de aanvragen van kunstenaars op een eerlijke, objectieve, onpartijdige en niet-discriminerende manier te behandelen.

👉De te verstrekken dossiers moeten voldoen aan de Europese GDPR-wetgeving: er moet een evenredigheid zijn tussen de gevraagde bewijzen en de informatie die nodig is voor de administratieve handeling.

👉De studie is gebaseerd op juridische elementen die kunnen worden gepresenteerd voor de arbeidsrechtbank in geval van discriminatie.

We hopen via deze tekst bij te dragen aan:

✅ Dat kunstenaars niet worden beoordeeld door hun collega’s op willekeurige gronden.

✅ Dat administratieve vereenvoudiging werkelijkheid kan worden.

Het is aan de leden van de Commissie om deze kwesties in alle onafhankelijkheid te behandelen, zoals trouwens vereist is door de regelgeving over dit onderwerp. Wij zijn erkende federaties en zullen op geen enkele manier ingrijpen in het werk van de Commissie. We zullen uiteraard de volledige onafhankelijkheid respecteren van alle deskundigen die worden voorgesteld door de federaties, inclusief degenen die wij zullen voorstellen.

Les Lundis d’Hortense.

 

📖Onze leesrooster: HIER

📖De juridische analyse van Vincent Gielen: HIER