Jaarlijkse tournees van 11 verschillende groepen langs tal van clubs en jazzlocaties in Brussel en Wallonië

Het puikje van de blue note in België


Hou je maar klaar voor een topeditie. Tijdens de Jazz Tour 20-21 zullen we – toegegeven, ook wel genoodzaakt door de omstandigheden – verspreid over Brussel en Wallonië niet minder dan 11 groepen aan het werk zien. De gevulde affiche heeft alles te maken met het uitstel door de coronacrisis, maar dat laten we het plezier niet vergallen. Dit is het uitgelezen moment om je culture honger te stillen na de maandenlange stop in de sector. Het eclectische programma is ook nu weer samengesteld door liefst 18 leden van de raad van bestuur die de kandidaat-deelnemers blind hebben beluisterd. Er is voor elk wat wils: van de klassiekste pianotrio’s over toonaangevende kwartetten en kwintetten tot kamerorkesten en muzikanten die nu al zowat legendarisch zijn in de Belgische scene.

In heel Franstalig België is het genieten van een programma dat de generaties overstijgt – de jongste muzikant die aan deze editie deelneemt, is geboren in 1995, de oudste in 1950 –, van originele composities die speciaal voor jou zijn geschreven, van de eeuwige standards, van bands met en zonder drums en van een lekker biertje om alles door te spoelen. In deze moeilijke en onzekere tijden, is het nog eens zo belangrijk om te genieten van de poëzie van een concert, om de artiesten te steunen die veel te lang de mond gesnoerd zijn, en om te proeven van het geluk dat de jazz made in Belgium met zich meebrengt.

Van September 2020 tot Juni 2021

Meer dan 70 concerten

Info over de tournee

Tel. 02 219 58 51
Email : info@leslundisdhortense.be

Ontdek de concertzalen

De artiesten van de Jazz Tour


Jean-Paul Estiévenart kwintet

Jean-Paul Estiévenart, de ultieme trompettist van de Belgische scene, heeft een ongelooflijke reputatie opgebouwd. Hij is onverzadigbaar en nooit helemaal tevreden, en blijft zichzelf in vraag stellen. Samen met zijn nieuwe kwintet heeft hij een dijk van een album opgenomen. ‘Strange Bird’, dat hij dit jaar op het podium brengt, wordt door de internationale pers de hemel in geprezen (hij heeft er ook de Octave de la Musique voor ontvangen). Niet te missen!

lees meer

Ben Sluijs kwartet

Saxofonist Ben Sluijs is een van de grote namen van de Belgische jazz. We hebben hem al horen spelen bij Octurn en Act Big Band, en hij was leader aan de zijde van, onder anderen, Erik Vermeulen, Jeroen Van Herzeele, Christian Mendoza en Manolo Cabras. Voor zijn nieuwe kwartet heeft hij, naast zijn oude makker Dré Pallemaerts, met Bram de Looze en Lennart Heyndels ook twee rijzende sterren uit de Belgische scene opgetrommeld. Met hun eerste plaat, ‘Particles’, hebben ze de Klara voor Beste Belgische cd Jazz 2019 in de wacht gesleept.

lees meer

Mohy Gerstmans Liégeois trio

In het echte leven zijn Pascal Mohy, Sam Gerstmans en Quentin Liégeois vrienden. Voortdurend zijn ze samen in de weer met hun instrumenten terwijl ze naar de grootheden van de jazz luisteren. Zo hebben ze zich de hele geschiedenis van het genre eigen gemaakt. Elke maand zijn ze in L’An Vert in Luik met hun jams naar buiten gekomen en hebben ze zogenaamde ‘Slow session’-concerten georganiseerd rond goedgekozen standards. En dat willen ze ook vandaag doen.

lees meer

Steve Houben – Jan de Haas – Diederik Wissels « Arkhane »

Steve Houben, Diederik Wissels en Jan de Haas nemen ons terug mee naar het hart van een project dat meer dan dertig jaar geleden de liefhebbers van prachtige verfijnde melodieën had bekoort. De tijd is verstreken en de muziek is alleen maar verbeterd.

lees meer

L’Âme des Poètes

Het trio L’Âme des Poètes is opgericht in de jaren 90 en heeft zich gespecialiseerd in de instrumentale en geïmproviseerde vertolking van klassiekers uit het Franse chansonrepertoire. Het samenspel van Jean-Louis Rassinfosse, Pierre Vaiana en Fabien Degryse, waarbij humor en emotie nooit veraf zijn, maakt van hun concerten een unieke belevenis.

lees meer

Loriers Postma Thys “Le temps retrouvé”

Nathalie Loriers is de onbetwiste referentie van de Belgische jazz en een sidewoman die erg gegeerd is bij de beste formaties van het land. De pianiste heeft in 2016 een trio opgericht met de al net zo vermaarde Nederlandse saxofoniste Tineke Postma (Terri Lyne Carrington, Greg Osby …) en de uitstekende Nic Thys. Het trio brengt zijn derde album, ‘Le temps retrouvé’, en dat staat garant voor verfijnde jazz met sterke en swingende melodieën.

lees meer

Free Four [VERPLAATST]

Wanneer twee trio's een kwartet vormen, wordt de muziek des te mooier. Free Four is de naam van dit ensemble dat de ziel van de voorgestelde jazz mooi samenvat : vrijheid voor vier.

lees meer

Joachim Caffonnette trio [VERPLAATST]

Na een eerste plaat en tientallen concerten met zijn kwintet, grijpt pianist Joachim Caffonnette nu terug naar het trio waarmee hij in 2019 met ‘Vers l’Azur Noir’ een album heeft uitgebracht dat niet onopgemerkt is gebleven.

lees meer

Martin Salemi trio [VERPLAATST]

Martin Salemi heeft iedereen verrast met de release van zijn eerste album dat hij ‘Short Stories’ heeft gedoopt. Binnenkort duikt de pianist de studio in om een nieuw album in te blikken, maar eerst brengt hij ons nog, met zijn nieuwe trio (Boris Schmidt en Daniel Jonkers), intense muziek met pakkende melodieën die van swing naar ballades gaan, en daarbij de invloeden van een resoluut moderne jazz niet uit de weg gaan.

lees meer

Félix Zurstrassen kwartet [VERPLAATST]

Bassist Félix Zurstrassen heeft een tiental jaar als sideman meegespeeld in tal van projecten (Urbex, LG Jazz Collective, Fabrizio Cassol Conference of the Birds en Typh Barrow, onder andere), en heeft nu, met ‘Nova’ een eerste album onder zijn eigen naam uitgebracht. Samen met Nelson Veras, Antoine Pierre en Ben van Gelder tekent hij voor muziek waarin oprechtheid en menselijkheid voorop staan.

lees meer

Mathieu Robert / Mario Ganau duo [VERPLAATST]

Het duo is ontstaan uit de zin om gemeenschappelijke interesses te verkennen: de muziek van Ellington, van Monk, de vrije improvisatie, het contrapunt en andere klankschilderijen. In 2018 hebben Mathieu Robert en Mario Ganau met ‘Prima Scena’ hun eerste album uitgebracht, en nu vergasten ze ons op hun nieuwe repertoire dat ook nu weer gevuld is met rustgevende muziek, emoties en poëzie.

lees meer

Ontdek onze activiteiten


Les Midis d’Hortense

Een unieke gelegenheid om in een intimistische setting kennis te maken met de artiesten.

Les Soirs d’Hortense

Jazzconcerten verspreid over Brussel, het hele jaar door.

La Jam d’Hortense

Niet te missen sessies die ‘s avonds plaatsvinden in een ongedwongen sfeer en waarop gemusiceerd en geïmproviseerd wordt op basis van het standards-repertoire.

De stage Jazz au Vert

Een jazzinitiatie- en bijscholingsstage van een week in een weelderig groene omgeving.

Jazz d’Hortense

Concerten, nieuwe cd-releases, interviews ... Jazz d'Hortense houdt u op de hoogte van alle onze activiteiten en brengt u alle nieuws uit de Belgische jazzwereld.

De website Jazz in Belgium

De online Bijbel van de Belgische jazz!

International Jazz Day

Een dag waarop de jazz, zijn roots en zijn invloed worden gevierd!

Het Brussels Jazz Weekend

Meer dan 100 gratis concerten verspreid over Brussel!